Specificatievereisten op eBay

Door middel van specificaties kun je details vermelden over het object dat je wilt verkopen. Specificaties kunnen het merk, de maat, het type, de kleur, de stijl en nog veel meer omvatten en zijn afhankelijk van wat je verkoopt. Specificaties zijn heel belangrijk omdat ze de zichtbaarheid van je aanbieding op eBay en in zoekmachines verhogen. Hoe meer informatie we hebben over wat je verkoopt, hoe beter we je object kunnen afstemmen op wat een koper zoekt. Zo bereik je betere conversiepercentages en krijg je minder retouraanvragen.

Daarom voeren we regelmatig nieuwe vereisten in voor specificaties. We brengen je altijd minstens 8 weken van tevoren op de hoogte van de nieuwe vereisten zodat je je goed kunt voorbereiden.

Nieuwe specificaties (nog niet verplicht)

We voegen nieuwe specificaties toe aan onderstaande rubrieken. Hoewel ze op dit moment niet verplicht zijn, adviseren we je om ze zo snel mogelijk aan je relevante aanbiedingen toe te voegen. 

 • Horloges, onderdelen en accessoires
 • Professioneel materiaal
 • Huis
 • Sport en vakantie

Download hier het bestand met de relevante rubrieken.

Verplichte specificaties

We kondigden eerder al aan dat er specificatievereisten gaan gelden op het gebied van huis en elektronica (beeld en geluid). Op 9 september is het zover. In onderstaande bestanden staan alle rubrieken waarin de specificaties verplicht zullen zijn.

Bestand elektronica downloaden

Bestand huis downloaden

Verplichte specificaties in andere landen

Nieuwe functies om je te helpen met specificaties

We introduceren nieuwe functies om je te helpen met de verplichte specificaties.

Nu beschikbaar

 • Functie 'Binnenkort verplicht': Deze functie is direct beschikbaar in het aanbiedingsproces en geeft je informatie over nieuwe specificatievereisten en de datums waarop ze verplicht worden voor jouw huidige aanbiedingen.
 • Functie 'Prioriteitsbepaling specificaties' (Rangliste der Artikelmerkmale/Item specifics rankings): deze functie laat op basis van cijfers over de vraag van kopers (aantal zoekopdrachten in de afgelopen 30 dagen) zien naar welke specificaties je kopers het meest zoeken. Bij elke set specificaties zie je de belangrijkste specificaties bovenaan. Door deze specificaties toe te voegen, verhoog je de zichtbaarheid van je objecten, vooral als kopers de filters aan de linkerkant van het scherm gebruiken. De functie is alleen op internationale sites in het aanbiedingsproces beschikbaar.

Binnenkort beschikbaar

 • Functie 'Binnenkort verplicht' (Bald erforderlich/Required Soon): op internationale sites is deze functie momenteel beschikbaar in het aanbiedingsproces, maar in juli ook op de pagina Aktive Angebote verwalten/Active Listings van de Verkäufer-Cockpit Pro/Seller Hub. Ze geeft informatie over nieuwe specificatievereisten en de datums waarop ze verplicht worden voor jouw huidige aanbiedingen. Telkens wanneer er nieuwe specificatievereisten voor jouw rubrieken zijn ingevoerd, is de functie beschikbaar en kun je hiermee tijdig de nodige maatregelen nemen om je concurrenten een stapje voor te blijven.
 • Up- en downloaden van specificaties (Herunterladen bzw. Hochladen von Artikelmerkmalen/Item specifics download/upload): deze functie is vanaf midden juli beschikbaar in de Verkopershub van internationale sites en biedt je de mogelijkheid om een bestand met je aanbiedingen en informatie over specificaties te downloaden. Je kunt het bestand bewerken door beschikbare waardes te selecteren. Ook kun je zien welke specificaties vereist, aanbevolen en aanvullend zijn. Nadat je het bestand hebt bewerkt, kun je het uploaden om je aanbiedingen aan te passen.
 • Bewerken in bulk. De komende weken kun je ook snel specificaties bewerken met behulp van een bulkproces in de Verkopershub van internationale sites. Bijvoorbeeld op de pagina Aktive Angebote verwalten van de Verkäufer-Cockpit Pro of de pagina Active Listings van de Seller Hub. Je selecteert de aanbiedingen die je wilt bewerken en kiest dan snel je specificaties.

Gratis Aspect Finder+ van Optiseller gebruiken

Vanaf 1 juli tot minimaal 31 december 2020 kun je al je aanbiedingen in alle rubrieken (niet alleen rubrieken met verplichte specificaties) bewerken met de tool Aspect Finder+ van Optiseller

De tool werkt eenvoudig en snel, en eBay dekt alle kosten!

Je kunt Aspect Finder+ gebruiken om: 

 • ontbrekende en verplichte specificaties te identificeren
 • je aanbiedingen automatisch te herzien
 • aanbevolen waardes te vinden
 • je aanbiedingen eenvoudig te bewerken (direct op eBay of via een andere aanbiedingstool)

Let op: als je een externe provider gebruikt, vraag dan eerst bij je aanbiedingsprovider hoe je Optiseller het best kunt gebruiken via de tool zelf of het downloadbare bestand.