Invoering van Noorse BTW

Wat je moet weten over de Noorse belasting

Vanaf 1 april 2020 zal de Noorse belastingdienst een wijziging van de regels voor de belasting over de toegevoegde waarde (btw) doorvoeren. Deze wijziging heeft gevolgen voor alle eBay-verkopers die verkopen en verzenden naar kopers in Noorwegen. Als je objecten verkoopt naar Noorwegen is er een btw-tarief van 25% van toepassing. 

Welke wijzigingen worden er doorgevoerd?

  • Noorwegen introduceert een btw-tarief van 25% op internationale verkopen aan consumenten in Noorwegen. Het nieuwe btw-tarief is van toepassing op goederen met een waarde tot 3000 Noorse kronen (exclusief verzendkosten, verzekeringen en belastingen). De huidige btw-vrijstelling bij invoer van goederen met een waarde van minder dan 350 Noorse kronen wordt afgeschaft.
  • Marktplaatsen zoals eBay zullen voortaan verplicht zijn om btw te innen en te betalen aan de Noorse autoriteiten. eBay zal de belasting bij de afhandeling van de kopers innen en volledig aan de Noorse autoriteiten doorbetalen.
  • Als je objecten verkoopt aan kopers in Noorwegen vanuit het buitenland, houd er dan rekening mee dat deze wijziging nu 25% toevoegt aan de verkoopprijs van je object bij de afhandeling.
  • Voor objecten boven de 3000 Noorse kronen verandert er niets. Je bedrijf blijft verantwoordelijk voor het innen van de btw.
  • Je bent verplicht om het VOEC-nummer 2024926 van eBay op de zending te vermelden. VOEC staat voor VAT on E-commerce.
De nieuwe Noorse vereisten voor douaneaangifte